HAASTEET

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas –elokuva on Suomen elokuvahistorian kallein suomenkielinen elokuva yli 7 miljoonan euron tuotantobudjetillaan.

 

Haaste 1.

Vaikka elokuvan tuotantobudjetti oli suuri, elokuvan markkinointibudjetti oli kuitenkin tavallisen suomalaisen ison elokuvan luokkaa – eli euromääräisesti aivan liian pieni suhteessa päätavoitteeseen 700 000 katsojaan.

 

Haaste 2.

Tavoite 700 000 katsojaa oli lähtökohtaisesti hyvin haasteellinen. Ennen Tuntemattoman ensi-iltaa 23 suomalaista elokuvaa oli yhteensä kerännyt syyskuun alkuun mennessä 811 000 katsojaa vuonna 2017.

 

Haaste 3.

Kilpailu oli kovaa. Vuoden toinen suurtuotanto, AJ Annilan ohjaama ja Antti Tuurin romaaniin perustuva Ikitie tuli elokuvateattereihin 2 viikkoa ennen Tuntematonta sekä joulukuun alussa uusi Tähtien sota valtaisi salit.

 

 
 
 

 
 
 

RATKAISU

Koska elokuvan markkinointibudjetti oli pieni, oli jo aikaisemmin luotu strategia, jossa yhteistyökumppaneille rakennettiin alusta, jolta he pystyivät kytkeytymään hankkeeseen, kertomaan tehokkaasti omien brandiensä tarinaa ja tätä kautta ”traileroimaan” itse elokuvaa rakentaen siitä ilmiötä. Budjetti itsessään riitti vain kahden viikon lanseerauskampanjaan, joka käynnistyi viikko ennen ensi-iltaa ja jatkui ensi-ilta-viikon yli – muutamia häntiä lukuun ottamatta, jotka jatkuivat hieman pidempään.

 
 
 

Sosiaalinen media nostettiin keskeiseen rooliin elokuvan ns. sustain-osiossa, jossa sosiaalisen median ja viestinnän keinoin pyrittiin pitämään Tuntemattoman liekkiä yllä ja ohjaamaan ihmisiä ostoputkeen. Päämediaksi valjastettiin Facebook ja tukimediaksi sekä nuorempaa yleisöä tavoittamaan Instagram.

 
 

Facebookissa strategiana oli:

1.    Ajassa elävä sisältömarkkinointi

a.    Kanavaan optimoitu liikkuva kuva

b.    Valokuvat tuotannosta ja hahmoista

2.    Osallistavat promootiot

3.    Jatkuva vuoropuhelu yhteisön kanssa

4.    Aktiivinen ohjaus myyntikanavaan

5.    Tiedottaminen

 

Tämän lisäksi reachin kasvattamiseksi sisältöjä jaettiin myös kumppaneille, jotka omissa kanavissaan käyttivät sisältöjä ja rakensivat proomotioita.

 

Joulu on elokuvalle tärkeätä aikaa. Tuntematon sotilas –elokuvan haasteena oli se, että elokuvan oli nähnyt poikkeuksellisen suuri määrä ihmisiä ja Tähtien sota oli vienyt suurimmat salit.

 

Päätimme tehdä erittäin tunteellisen verkkomainoksen rauhallisen joulun toivottamiseksi. Sen sijaan, että olisimme tehneet mainokset konventionaalisen traileri-leikkauksen, käänsimme elokuvan joulukohtauksen mainoksen muotoon ja nostimme sen tuettuna omiin kanaviin sekä jaoimme sisällön kumppaneille saadaksemme sille suuremman reachin.

 
 

 
 
 

TULOKSET

 

Tuntematon sotilas –elokuva onnistui jouluna poikkeuksellisen hyvin. Juuri joulun alla elokuva oli myynyt jo 880 000 lippua ja välipäivinä salit myytiin jälleen täyteen useissa näytöksissä. Tätä kirjoittaessa elokuva on rikkonut kaikki modernin kotimaisen elokuvan ennätykset. Haastava tavoite oli 700 000 katsojaa. Tammikuun loppupuolella on koossa jo 980 000 katsojaa ja tiedämme, että maaginen miljoonan raja tullaan rikkomaan. 

 

Monipuolisilla mediavalinnoilla varmistettiin, että kohtaamme monenlaisia ihmisiä erilaisissa kanavissa. Sisältöjä tuotettiin monipuolisesti ja kanavaoptimoidusti.

 

Facebookissa tavoitettiin massat, Instagramiin tehtiin sisältöjä naisille painotetusti, Twitterissä puhuteltiin nuorempia miehiä sekä aikuisempaa kohderyhmää ja Snapchatissa kosiskeltiin nuoria.

 

  • Kaikkia sisältövideoita katsottiin Facebookissa 3 416 tuntia. Se on Tuntematon Sotilas –elokuva 1 145 kertaa, joulu oli näistä merkityksellisin.
  • Kampanja-aikana (09/2016-01/2018) yli 9 000 kommenttia ja 4900 jakoa.
  • Mieleenpainuva, puhuttava sisältö levisi somessa ja tavoitimme ihmiset erittäin tehokkaasti rajallisella budjetilla.
  • Kampanjan CPM-hinnat olivat erinomaisia - keskimäärin 1,5 €.
  • Keskustelua herättävän laatusisällön avulla tavoitimme 2,5 miljoonaa ihmistä sosiaalisten impressioiden kautta.
  • Instagramissa hyödynnettiin sidosryhmät, kuten näyttelijät ja heidän verkostonsa.
  • Kokonaisuudessa koko kampanjamme tavoitti silmäpareja yli 21 000 000 kertaa!
 

Luonnollisesti tärkein markkinointielementti on itse teos ja sen ympärillä käytävä keskustelu, mutta ilman ainutlaatuista markkinointialustaa kumppaneille, vahvaa omaa sisältömarkkinointia ja sosiaalisen median aktiivisia toimenpiteitä, isoimmat ennätykset olisivat jääneet rikkomatta.

 
 
 

 
 
 

CREDITS

 

ASIAKAS:

Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy

Aku Louhimies – Director, Producer

Miia Haavisto – Producer, Managing director

Mikko Tenhunen – Producer

 

SF Studios

Jutta Hopp – Marketing Manager, SF & MGM

 

SUUNNITTELU:

hasan & partners

Eka Ruola – Creative 

Jarkko Talonpoika – Creative

Jutta Casén – Account Manager

Juha-Pekka Kontulahti – Production AD

Marika Rönkkö – Producer

Turo van Liere – UI/UX Designer

Vivian Nieminen, Noora Kirjavainen – Community Manager

 

TUOTANTOYHTIÖ:

Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, Post Control

Aku Louhimies – Director

Miia Haavisto – Producer, Managing director

Mikko Tenhunen – Producer

Mika Orasmaa – Cameraman

Benjamin Mercer – Editor

Jukka Kujala  – Post producer

 

MEDIATOIMISTO:

Mediatoimisto Voitto

Maija Sarpakunnas – Client Manager

Pirhonen Piipa –  TV planner

Outi Karppanen – Senior planner

Jenna Niskanen – Client coordinator