verkkomainos

k-citymarket kalalaulu

Kuinka sympaattinen ahven ui suomalaisten sydämiin ja sai koko kansan hoilaamaan mainoslaulua.

lähtÖkohta

Suomalaisten olisi hyvä syödä arjessaan enemmän kalaa, joka on monipuolinen, terveellinen ja herkullinen vaihtoehto arkeen. Vastuullisena ruokakauppana K-Citymarket halusi toteuttaa kampanjan, joka vauhdittaisi kotimaisen kalan myyntiä heidän palvelutiskeillään. Kävi ilmi, että esteet kalansyömiseen ovat moninaiset; esim. kala ei ole raaka-aineena tuttu, sitä ei osata valmistaa, hinta on korkea, lapset eivät suostu syömään muuta kuin uunilohta ja niin edespäin.


LUOVA RATKAISU

Lapsitalouksissa lapsilla on suuri vaikutus ruokaostoihin. Jos saisimme perheen pienimmät vaatimaan kalaa, seuraisi varttuneemmat perässä. Tästä lähtökohdasta lähdimme suunnittelemaan toteutusta, jonka tuli upota niin lapsiin kuin vanhempiinkin. Loimme tarttuvan kalalaulun ja siihen sopivan sympaattisen animaation, jossa hilpeä kalahahmo laulaa kalansyönnin eduista. Keskeisenä muotona oli mainosfilmi verkon eri alustoille (sosiaalinen media, online-mainonta) sekä televisioon ja elokuvateattereihin Filmistä luotiin 35- ja 15-sekunttiset versiot. Lisäksi laulu raikasi radiossa ja Spotifyssä.

vastaanotto

Veikeä kaveri valloitti niin kouluikäiset kuin vanhemmatkin ja ui mainosvapaille vesille. Laulua hoilattiin niin työpaikoilla, kouluissa, karaokessa ja kuuli sen myös joulupukkikin. Kalakaveria versioitiin niin meemeissä kuin kymmenenkin tunnin versiossa. Se puhututti, ihastutti ja vihastutti. Myös muuan nuori suunnittelija teki sillä erääseen tyttöön vaikutuksen. Ainakin toivottavasti.

Syökää kalaa mainos on ihan huippu. Nuoriso kyselee kalaruokaohjeita ja rallattelevat mainosta.
— Lähetetty asiakaspalaute
Mä en ole kalan ystävä. Mutta tää mainos on niiiin hauska että huomenna kipitän kalatiskille:)
— K-Citymarket Facebook

HETKI KAMPANJAN ALOITUKSEN JÄLKEEN NUORTEN SUOSIMAAN TIK TOK –MUSIIKKIYHTEISÖPALVELUUN ALKOI ILMESTYÄ ERILAISIA VERSIOITA KALALAULUSTA. SUOSITUIMMALLA VERSIOLLA ON YLI 21 000 TYKKÄYSTÄ, 2061 KOMMENTTIA JA 238 JAKOA.

Kalamainos on aivan paras! Parasta vuosiin! Pelastitte lauantai-iltani mahtavalla rallatuksella! Kala kala kala kala!!!! Lapsiperheenä olemme onnesta soikeana :)
— Asiakaspalaute
Saako tuota kalakaverilaulua mistään kokonaisena? Meillä lapset (ja ehkä vähän äitikin) on ihastunut tuohon biisiin, onhan se tosi hauska!
— K-Citymarket Facebook

MONISSA PALAUTTEISSA TOIVOTTIIN LAULUSTA PIDEMPÄÄ VERSIOTA. INNOKKAAN FANIN TUOTTAMAA 10 -TUNTISTA VERSIOTA ON KÄYTY KUUNTELEMASSA YOUTUBESSA JO YLI 144 000 KERTAA.

MYÖS ELEKTRONISEN MUSIIKIN HARRASTAJAT INNOSTUIVAT

TULOKSET

Hahmoanimaation ja mainoslaulun yhdistelmä on ollut toimiva yhdistelmä jo 1960-luvulta saakka, mutta verkkoympäristö mahdollisti räjähdysmäisen leviämisen ja nosti mainoslaulun osaksi populaarikulttuuria.
Ostetusta mediasta ja omista kanavista saadut luvut eivät anna oikeaa kuvaa verkkomainoksen kokonaisnäkyvyydestä, koska mainos alkoi elää omaa elämäänsä lukuisissa eri digitaalisissa kanavissa,
joista monet ovat kaupallisuuden tavoittamattomissa; koululaisten Whatsapp-ryhmissä, Yodelissa, Tik Tokissa ja yksityisissä somekanavissa. Youtube-käyttäjien versioiden myötä katselumäärät ovat moninkertaiset.
Tästä todistavat K-Citymarketin kaikkien aikojen suurimman asiakaspalautevyöryn viestit joissa ylistetään kalalaulua kaikkien aikojen parhaaksi mainokseksi. Ja vaikka kaksi viikkoa kestänyt kampanja päättyi jo kolme kuukautta sitten, palautteiden perusteella laulu raikaa edelleen suomalaisissa kodeissa.

Kaupallisesti kampanja toimi erinomaisesti, nostaen kalanmyyntiä kaikissa kohderyhmissä, varsinkin lapsiperheissä. Imagollisesti se vahvisti K-Citymarketin mielikuvaa parhaana kotimaisen kalan ostopaikkana.

MYYNNINKEHITYS LAPSIPERHEISSÄ
KAMPANJA-AJANJAKSOLLA
(Tavoite +5%)

+8,8%

KOKONAISMYYNNINKEHITYS
KAMPANJA-AJANJAKSOLLA
(Tavoite +2%)

+4,3%

KATSOJAT (YT+FB)

+1,1M

KOMMENTIT (YT+FB)

+2200


asiakas

KESKO – K-CITYMARKET

senior marketing manager

Henrik Wahlfors

MARKETING DIRECTOR

Annika Sandell

tekijät

hasan&partners

AD

Ville Granroth

Copy

Akseli Kouvo

Kalalaulu san./säv./sov.

Ville Granroth & Akseli Kouvo

Projektijohto

Teija Järvinen

Muut suunnitteluun vaikuttaneet henkilöt

Sami Anttila, Tomi Winberg


Brink Helsinki

Tuottaja

Ilona Kyykoski

Ohjaaja

Kiira Mukka

Leikkaaja

Jussi Saarelma

Animation roughs

Kiira Mukka
Janne Lehtonen

Cleanup & color

Joona Leppänen, Janne Lehtonen, Herle Kuhl 

Edit & secondary animation

Jussi Saarelma 

Photos

Kesko

Image re-touch

Petteri Laakso  

Sound effect designer

Tuukka Nikkilä


Vizeum

Asiakkuusjohtaja

Mari Hepola