Mediaanilelu

Paras datan käyttö

Lapsen kehitykselle leikki ja lelut merkitsevät paljon. Siten he tutkivat maailmaa ja kehittävät taitojaan. Perinteiset tyttöjen lelut, kuten nuket ja kodinhoitoon liittyvät lelut, kehittävät empatiakykyä ja sosiaalisia taitoja. Perinteiset poikien lelut, kuten toiminnalliset autolelut ja pelit, kehittävät avaruudellista hahmotuskykyä.

Jos lapsi leikkii vain yhdenlaisilla leluilla, hän ei pääse kehittämään kaikkia taitojaan.

Lasten lelut ja vaatteet ovat entistä sukupuolittuneempia. Tutkimukset maailmalta ja Suomesta osoittavat, että aikuiset ohjaavat lapsia tiedostamattaankin heidän sukupuolelleen sopivaksi koettujen leikkien ja lelujen pariin. Joulun lähestyessä, ja aikuisten miettiessä lapsille sopivia lahjaideoita, Plan halusi herätellä meitä huomaamaan omat piilevät ennakkoasenteemme. Tästä saivat alkunsa mediaanilelut, jotka näyttävät, millaisia ovat suomalaisten mielestä täydelliset lahjat tytöille ja pojille.

Jotta mediaanilelut voitiin luoda, meidän tuli selvittää, millaisia lahjoja aikuiset suosivat.

 
 

DATAN KERÄYS

Ensimmäinen vaihe: Google & Meltwater

googlehaku.gif
 
 

GOOGLESTA JA SOSIAALISESTA MEDIASTA KERÄTYT LAHJAT KATEGORISOITIIN

 

Kategorisoinnin avulla pystyimme muodostamaan kyselytutkimuksen pohjan. Lajittelimme lahjaideat yli kahteenkymmeneen kategoriaan, alakategorioineen. Näitä olivat mm. taide-ja askartelutarvikkeet, autolelut, kirja (alakategorioina satu- ja fakta-aiheinen), korut, keittiövälineet tai leikkiruoka, rooliasu (alakategorioina supersankari-, prinsessa- ja eläinhahmot), pulmapeli, rakennuspalikat jne…

 
 

Toinen vaihe: Kyselytutkimus

 

Kyselytutkimuksen otanta oli 500 suomalaista, demografisesti ympäri Suomea. Tutkimuksella selvitettiin, mitä lahjoja suomalaiset ovat ostaneet tai voisivat ajatella ostavansa, sekä millaisia määreitä he liittävät tytöille ja pojille sopiviin leluihin, aina väristä alkaen.

 
 
 
 
 

Luova toteutus

 

Etsimme käsiimme tutkimuksissa nousseiden lelujen tyyppiesimerkkejä. Näistä leluista ja tutkimustulosten ohjaamana rakensimme tyttöjen ja poikien mediaanilelut kuvastamaan, minkälaisia leluja suomalaiset ostavat lapsille sekä ravistelemaan perinteisiä sukupuolittuneita käsityksiä eri sukupuolten edustajille soveltuvista leluista. Tyttöjen lelu sai nimen Pinkie Teapot Glitterfriend ja poikien lelu DinoTruck NinjaCity MashX.


 
 
 
 
L&R---Hasan---PLAN---Tyttöjen-Lelu---FIN-Prosentit-pinkie.jpg
 
 

Tytöille annetaan mieluiten lahjaksi hellyttäviä eläin- ja nukkehahmoja. Tyttöjen mediaanilelusta suurin osa on nukkea sekä pehmopupua ja -nallea. Lisäksi joukosta löytyy satukirjoja, askartelutarvikkeita, korusetti, keittiövälineitä ja prinsessa-teemainen naamiaisasu. Tytöille suosituin väri lahjoissa oli pinkki.

 
 
 
On tärkeää huomata, että erot ovat vieläkin olemassa. Esimerkiksi pojille ostetaan huomattavasti enemmän fakta-aiheisia kirjoja ja tytöille satukirjoja. Poikien saamista kirjoista noin puolet olivat fakta-aiheisia, kun vastaava luku tytöillä oli noin kolmannes.
— Mari Luosujärvi, Plan International Suomen asiantuntija
 
 
 

Tutkimuksissa löytyi mielenkiintoisia yksityiskohtia: moni vastaaja voisi kuvitella ostavansa stereotypioiden vastaisesti. Esimerkiksi 86 % vastaajista voisi ajatella ostavansa tytölle auton, mutta vain kuusi prosenttia on tehnyt näin viimeisen vuoden aikana.

 
 
L&R---Hasan---PLAN---Poikien-Lelu---FIN-Prosentit-dino.jpg
 
 

Lähes puolet poikien lelusta on autolelua. Toiminnalliset rakennuslelut, liikkuvat ja pelattavat lahjat korostuvat. Myös pojat saavat lahjaksi satukirjoja, mutta lisäksi hieman tyttöjä enemmän fakta-aiheisia kirjoja. Poikien lahjapaketit ovat kovia. Kun poika saa lahjaksi eläinaiheisen lelun, se on useimmiten dinosaurus.

 
 
 
Mielenkiintoista on, että miehistä 80 % voisi ajatella ostavansa tytölle auton, samalla kun 85 % ei voisi kuvitella ostavansa pojalle prinsessa-asua. Vaikuttaisi siis siltä, että miesten on helpompi ostaa tytöille stereotypioita rikkova lahja kuin pojille.
— Mari Luosujärvi, Plan International Suomen asiantuntija
 
 
 

TULOKSET

 

Mediaanilelu kiinnosti kansallisia isoja medioita. Mediaanilelut näkyivät muun muassa Helsingin Sanomissa, Iltasanomissa, Iltalehdessä, Talouselämässä, Satakunnan kansassa sekä Mainonta&Markkinointi-lehdessä. Keskustelua käytiin muun muassa Facebookissa, blogeissa, Helsingin Sanomien mielipidepalstalla ja Instagramissa.

 
 

KATTAVUUS parhaimmillaan yhdellä mediaosumalla 1 070 000.

 
 

TEKIJÄT

SUUNNITTELU: HASAN & PARTNERS

PR: HASAN COMMUNICATIONS

TUTKIMUS: FRANKLY PARTNERS

TUOTANTO: FLC HELSINKI, LEFT & RIGHT

ASIAKAS: PLAN INTERNATIONAL SUOMI