HAASTEET

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas –elokuva on Suomen elokuvahistorian kallein suomenkielinen elokuva yli 7 miljoonan euron tuotantobudjetillaan.

 

Haaste 1.

Näin suurta elokuvaa ei tehdä yksin, vaan yhdessä. Jotta elokuvan tuotantobudjetti saataisiin täyteen, kaupallisten toimijoiden panos olisi merkittävässä roolissa. Piti löytää tapa, jolla kaupalliset kumppanit pystyivät kiinnittymään hankkeeseen ja saamaan siitä selkeätä hyötyä.

 

Haaste 2.

Vaikka elokuvan tuotantobudjetti oli suuri, elokuvan markkinointibudjetti oli kuitenkin tavallisen suomalaisen ison elokuvan luokkaa – eli euromääräisesti aivan liian pieni suhteessa päätavoitteeseen 700 000 katsojaan.

 

Haaste 3.

Tavoite 700 000 katsojaa oli lähtökohtaisesti hyvin haasteellinen. Ennen Tuntemattoman ensi-iltaa 23 suomalaista elokuvaa oli yhteensä kerännyt syyskuun alkuun mennessä 811 000 katsojaa vuonna 2017.

 

Haaste 4.

Kilpailu oli kovaa. Vuoden toinen suurtuotanto, AJ Annilan ohjaama ja Antti Tuurin romaaniin perustuva Ikitie tuli elokuvateattereihin 2 viikkoa ennen Tuntematonta sekä joulukuun alussa uusi Tähtien sota valtaisi salit.

 

 
 
 

 
 
 

RATKAISU

Tuotannon alkumetreillä oli hyvin selvää, että tämä elokuvatuotanto edellyttää merkittävää osallistumista yhteistyökumppaneilta niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin osalta.

Tavoite oli kaksijakoinen. Elokuva tarvitsi rahallista panostusta syntyäkseen ja näkyvien brandien hankkeeseen kiinnittyvää läsnäoloa, jotta teoksen tunnettuus nousisi tappiin asti – jopa juhlavuoden suurimmaksi ilmiöksi. Näiden tavoitteiden toteutumiseksi loimme ainutlaatuisen Branded Content –alustan, jossa mm. elokuvan ohjaaja ohjasi pääkumppaneiden omille tarinoille videosisältöjä kuvausten yhteydessä. Samoin merkittävien kumppanuusyritysten omissa, laajasti seuratuissa, kanavissa elokuvaa tuotiin esille tehokkaasti.

 
 
 
vichy_2.png
vichy_4.png
vichy_3.png
vichy.png
 
 

Valio oli yksi Tuntematon sotilas -elokuvan pääyhteistyökumppaneista. Koska elokuvan markkinointibudjetti oli tavoitteeseen nähden pieni, etsittiin erilaisia ratkaisuja elokuvan tunnettuuden kasvattamiseksi. Valio-yhteistyö mahdollisti elokuvan markkinointikampanjan ainutlaatuisessa mediassa, Valion maitotölkeissä jopa neljän kuukauden ajan. Näin Tuntematon sotilas pääsi miljoonissa tölkeissä kotien jääkaappeihin ja ruokapöytiin. Emme kuitenkaan jättäneet asiaa pelkästää pienten tölkkimainosten varaan, vaan loimme lisätyn todellisen ulottuvuuden, jonka kautta ihmiset pystyivät näkemään elokuvasta lisää älypuhelimen sovelluksella. AR-teknologia toi katsojalle vaihtuvia trailereita, making offeja sekä muuta elokuvan materiaalia.

 
 
 
kauppalehti_uutinen.png
 

Elokuvan oman markkinointibudjetti riitti vain kahden viikon lanseerauskampanjaan, joka käynnistyi viikko ennen ensi-iltaa ja jatkui ensi-ilta-viikon yli – muutamia häntiä lukuun ottamatta, jotka jatkuivat hieman pidempään. Kumppanuusalustan lisäksi, elokuva käytti Branded content –tekniikkaa myös omassa markkinoinnissaan. Tästä esimerkkinä on mm. Haloo Helsinki! –yhtyeen kanssa tehty yhteistyö, jossa yhtyeen kappaleelle ”Tuntematon” ohjattiin musiikkivideo, joka auttoi elokuvan tunnettuutta ja haluttavuutta kasvuun nuoremmassa kohdeyleisössä.

 
 
 
 

Elokuvan omassa markkinoinnissa ensisijaiset mediat olivat trailerointi elokuvateattereissa, televisiossa ja verkossa sekä digitaaliset ja perinteiset ulkomainospinnat. Luonnollisesti tehtiin myös vahvaa näkymistä teattereiden yhteydessä. Sosiaalinen media, ensisijaisesti Facebook ja tukimediana Instagram nousivat keskeiseen rooliin varsinaisen kampanjan jälkeen.

 
 
 

Kampanjan monikanavaisena strategiana oli:

1.    Tunnettuuden maksimointi, ilmiön rakentaminen

2.    Haluttavuuden kasvattaminen

a.    Ajassa elävä sisältömarkkinointi

b.    Verkkoon optimoitu liikkuva kuva

c.    Valokuvat tuotannosta ja hahmoista

3.    Osallistavat promootiot

4.    Jatkuva vuoropuhelu yhteisön kanssa

5.    Aktiivinen ohjaus myyntikanavaan

5.    Tiedottaminen

 

Tämän lisäksi reachin kasvattamiseksi sisältöjä jaettiin kumppaneille, jotka käyttivät niitä omissa kanavissaan ja rakensivat proomotioita.

 

Facebookissa kiinnityttiin ajankohtaisuuksiin ja tehtiin liikkuvan kuvan nostot räätälöidyillä ja kanavaoptimoiduilla sisällöillä sekä isänpäivänä, itsenäisyyspäivänä, jouluna ja uutena vuotena. Instagrammissa teimme Tuntematon sotilas –pelikortteihin perustuvan joulukalenterin, jaoimme elokuvan still-kuvia ja teimme videonostoja.

 

Esimerkkivideot

 

 

Esimerkkipostaukset

 

 
 
 

TULOKSET

 

Tuntemattoman sotilaan kolmannen esitysviikon aikana elokuva onnistui rikkomaan 500 000 katsojan rajan. Samassa yhteydessä elokuvan markkinointikampanja päättyi ja sosiaalisen median toimenpiteet nousivat keskeiseen rooliin.

 

Tätä kirjoittaessa elokuva on rikkonut kaikki modernin kotimaisen elokuvan ennätykset. Haastava tavoite oli 700 000 katsojaa. Tammikuun loppupuolella on koossa jo 980 000 katsojaa ja tiedämme, että maaginen miljoonan raja tullaan rikkomaan.

 

Monipuolisilla mediavalinnoilla varmistettiin, että kohtaamme monenlaisia ihmisiä erilaisissa kanavissa. Sisältöjä tuotettiin monipuolisesti ja kanavaoptimoidusti.

 

Facebookissa tavoitettiin massat, Instagramiin tehtiin sisältöjä naisille painotetusti, Twitterissä puhuteltiin nuorempia miehiä sekä aikuisempaa kohderyhmää ja Snapchatissa kosiskeltiin nuoria.

 

  • Ensimmäistä traileria katsottiin Facebookissa lähes miljoona kertaa (920k) – ilman senttiäkään mainosrahaa.
  • Sisältövideoita katsottiin Facebookissa 3 416 tuntia. Se on Tuntematon Sotilas –elokuva 1 145 kertaa.
  • Kampanja-aikana (09/2016-01/2018) yli 9 000 kommenttia ja 4900 jakoa.
  • Mieleenpainuva, puhuttava sisältö levisi somessa ja tavoitimme ihmiset erittäin tehokkaasti rajallisella budjetilla.
  • Kampanjan CPM-hinnat olivat erinomaisia - keskimäärin 1,5 €.
  • Keskustelua herättävän laatusisällön avulla tavoitimme 2,5 miljoonaa ihmistä sosiaalisten impressioiden kautta.
  • Instagramin seuraajamäärä kasvoi kampanja-aikana 355 ihmisellä kuukaudessa. Mainontaa instagramissa tehtiin ainoastaan lokakuussa 2017 erittäin pienellä budjetilla.
  • Instagramissa hyödynnettiin sidosryhmät, kuten näyttelijät ja heidän verkostonsa.
  • Kokonaisuudessa kampanjamme tavoitti silmäpareja yli 21 000 000 kertaa!
  • Sosiaalisen median osalta kampanjabudjetti oli alle 14 000 €.
 

Luonnollisesti tärkein markkinointielementti on itse teos ja sen ympärillä käytävä keskustelu, mutta ilman ainutlaatuista markkinointialustaa kumppaneille, vahvaa omaa sisältömarkkinointia ja sosiaalisen median aktiivisia toimenpiteitä, isoimmat ennätykset olisivat jääneet rikkomatta.